Aszály (2020)

The Dry

Rendezte: Robert Connolly

Írta: Harry Cripps, Robert Connolly, Jane Harper

Főszereplők: Eric Bana, Keir O'Donnell, Miranda Tapsell, Grant Dow, Genevieve O'Reilly, James Frecheville

A krimiknek főként az a vonzereje (szerintem), hogy együtt gondolkodhatunk a főszereplővel-nyomozóval, hogy mi történt, ki tette. Van persze, amikor mi már tudjuk és azt nézzük, hogyan jön rá valaki más a megoldásra. Lehet, hogy egy zárt közösségben vagyunk, ahol mindenki mindenkit ismer, aztán persze kiderül, hogy mégse, és van, mikor csupa vadidegen van összezárva, és abból adódik a feszültség, hogy nem lehet bízni senkiben. Izgalmas, mikor igazából mindenkit meggyanúsítunk (általában kart karba öltve a nyomozóval), hogy aztán a végén persze azt mondhassuk: "Tudtam!" (Még szép, hiszen szó szerint mindenkit egyesével végigvettünk és kizártunk...) És van az az aljas húzás is, mikor hirtelen kiderül, hogy valaki olyan áll a háttérben, akit a leleplezéskor látunk (meg) először. Ilyenkor módosul a felkiáltás arra: "Honnan tudhattam volna?!"

Az Aszály egy összeszokott kisközösségben elkövetett gyilkosság-öngyilkosság körül forog. Látszólag eleve "megoldott" az eset: feszült férj megelégelte az anyagi problémákat és az élet egyéb nyűgeit, végzett feleségével, majd kisfiukkal, majd életben hagyva csecsemő kislányukat magával is végzett. Falk, a szóban forgó férfi, Luke gyerekkori barátja kemény hangvételű levelet kap valakitől, hogy vegyen részt Luke temetésén. Falk azóta sikeres állami nyomozó lett, legutóbbi esetét az újságok is közölték. Azonban amikor hazamegy szülőfalujába, nem egyértelmű a rajongás iránta. Persze Luke szülei örülnek neki és megkérik, kapargassa meg az ügyet, mert nem tudnak belenyugodni, hogy fiuk ilyen rémséget követett el. 

Falk tehát szívességből és gyerekkora óta magával hordozott bűntudatból megpróbál a lehető leginkább kívül maradva, de alaposan körülnézni és kitalálni, mi késztethette Luke-ot tettére vagy ha mégsem ő volt, akkor ki tette. Lépteit árgus tekintetek kísérik, és mindenki tud mindenkiről valamit - sokan éppen magáról Falkról.

Eközben a férfi újraéli gyerekkora eseményeit, Gretchennel, gyerekkori egyetlen életben maradt barátjával pedig hamar megtalálják a közös hangot. A múlt és a jelen kicsit egymásba csúszik, és a mostani (ön)gyilkosság felderítése elválaszthatatlanná válik egy korábbi (ön)gyilkosság kibogozásától.

Az aszály olyan film, mint amilyet a címe sugall (The Dry): szikár, feszült, tikkasztó. A szárazság feszültté teszi még azokat is, akiknek ez közvetlen anyagi veszteséget nem okoz, de a tulajdoni-anyagi viszonyokat is megborítja. Felmerül a kérdés: biztosan ismerünk mindenkit, akivel oly sok éve együtt élünk? Vagy bárkinek lehetnek titkai?

A bejegyzés írásakor az Aszály fenn van az HBOMax kínálatában.

5/4