Beverly Lynn Smith megoldatlan gyilkossága (2022)

1. évad

The Unsolved Murder of Beverly Lynn Smith

Egyrészt kevesebb sorozatról írok nektek, másrészt true crime-ról pedig végképp nem, és szerintem arról viszonylag kevesen, szóval teszek egy próbát, hogy mit szóltok hozzá, érdekel-e titeket.

Sokan sokfélét írtak már arról, hogy miért szeretik az emberek a true crime-okat. Aki esetleg nem ismeri ezt a kifejezést vagy tematikát: ezek bűntények újrajátszásáról és a nyomozás körülményeiről szólnak, tehát leginkább a dokumentumfilmeknek egy alfaját képezik. Nagyon különbözőek lehetnek mind a megvalósításban, mind pedig a fókuszban. Van, ami inkább az áldozatok életére koncentrál, van, ami pedig a nyomozásra és a nyomozók személyére. (Gondolom, ez attól is függ, hogy miről van több anyag vagy ki az, ki tud/akar interjút adni.) 

Én sokat nem elmélkednék arról, hogy miért is szeretem annyira a true crime-okat. Egyrészt a tényleg a nyomozásra koncentráló sorozatokat is szerettem mindig. Másrészt azt gondolom, hogy a rejtvények megfejtése, a nyomozás nagyon sok emberben ott van legbelül és ez egy nagyszerű módja kiélni ezeket a vágyakat. Biztosan benne van az is, hogy úgy mehetsz közel valami veszélyeshez, hogy közben ott van közöttetek a TV képernyője mint egyfajta biztosítókötél. A világ megismerésének igénye egészen biztosan kiterjed a "Gonosz" megismerésének igényére is, tudni szeretnénk, honnan, miért érkezhet a veszély.

Beverly Smith fiatal nő volt Kanadában, akit 1974-ben az otthonában meggyilkoltak. A cím előrevetíti a sorozat végét: az eset máig is megoldatlan. A négy rész nem lineáris idővonalat követ: az első részben Alan Smith-ről tudunk meg viszonylag sokat és azt is inkább a 2009-es évből, és eljutunk addig, hogy ő bevallja a gyilkosságot, azonban a manipuláció, amivel a rendőrök ráveszik erre, hátborzongatóak. 

A második rész már visszarepít bennünket a gyilkosság napjára, jobban megismerjük Beverly-t és családját, majd kiderül az is, hogy a nyomozás megkezdése (ami a megalakuló Durhami Rendőrség első gyilkossági ügye volt) milyen kétes ügyletekről rántja le a lepedőt és hogy ez hogyan hat az egész település életére. Majd azt is látjuk, ahogyan kihűlnek a nyomok.

A harmadik rész már azt mutatja be, ahogyan Barbra, Beverly egypetéjű ikertestvére harminc évvel később újranyittatja testvére aktáját, mert úgy érzi, hogy nem tud addig nyugodni, amíg testvérének igazságot nem szolgáltattak. Mivel a sajtót is bevonja, a rendőrség hamar úgy fogja érezni, hogy nincs más választása és valóban újranyitják az ügyet és minden korábbi nyomot újra megvizsgálnak. Így terelődik a gyanú Alan Smith-re, aki Beverly szembeszomszédja volt akkor, és aki feleségével együtt megtalálta a lányt és értesítette a mentőket. Azonban az előkészítő ülés során a bizonyítékok elégtelensége miatt úgy döntenek, nem kezdik meg a pert.

A negyedik rész az első részben már megidézett rendőrségi cselt bontja ki kicsit jobban és bevonja Alan ügyvédeit, akik elmagyarázzák, hogy mire koncentráltak a következő előtárgyalás során, amit már Alan vallomása apropóján kezdeményeztek. 

Ez a sorozat nem a gyilkosság miatt érdekes elsősorban. Sokkal inkább a rendőrségi nyomozás és annak visszásságai azok, amik összeszorítják az ember gyomrát, akár Laurára, Alan volt feleségére gondolok és arra a meghurcolásra, aminek őt kitették annak érdekében, hogy a fókuszukba került emberen fogást találjanak, akár pedig arra a szituációra, aminek végén Alan valóban bevallja a gyilkosságot. Nagyon fontos azt észben tartanunk, hogy egy tárgyalás nem azt dönti el, hogy valaki bűnös-e vagy ártatlan. Az már a tárgyalás előtt is úgy volt, még ha mi nem is tudunk róla. Egy tárgyalás egy ember sorsáról dönt annak tükrében, hogy mit tudtak meg róla kétséget kizáróan a nyomozás során. Alan ítélet nélkül öt és fél évet ült börtönben, több, mint harminc évvel a bűntény után. Máig nem tudjuk, hogy ki volt a gyilkos.

A sorozat még nem lezárt, szóval elvileg lehet második évada, gondolom, ez annak függvénye, hogy történik-e előrelépés az ügyben. Mindenesetre én kerek egésznek veszem.

A bejegyzés írásakor a Beverly Lynn Smith megoldatlan gyilkossága fenn van az Amazon Prime kínálatában.

5/5