Jobbára ártalmatlan (2024)

They Called Him Mostly Harmless

Rendezte: Patricia E. Gillespie

Főszereplők: Kristin Adams, Marge Creech, Nicholas Thompson

Folytatódik a true crime sorozatom :)

A film egészen tömören annak a története, hogy találnak egy borzasztóan elhanyagolt állapotban lévő holttestet egy sátorban egy floridai túraútvonalon, és próbálják kideríteni, ki az és mi történt vele.

Kicsit hosszabban a túrázók és az internetes önkéntes nyomozók világába kalandozunk, és kevésbé mondjuk a rendőrség munkájába, ahogy általában. Sajnos nagyon gyorsan elmerülünk (legalábbis az utóbbit illetően) a csip-csup problémák és cicaharcok forgatagában, ami számomra nem volt annyira bizarr és nem utáltam olyan bősz gyűlölettel az egyik csoport vezetőjét, mint a filmet véleményezők nagy része, egyszerűen untatott. Nem ezért nézek egy ilyen filmet.

A túrázók közösségének világa már közelebb állt hozzám, itt olyan embereket kerestek meg, akik találkoztak és időt töltöttek az áldozattal, elmesélik, hogyan ismerték meg és milyen ember volt a rövid találkozásuk alapján. Ők magához a nyomozáshoz kevesebbet tudtak hozzátenni, inkább a karakterrajz volt érdekes.

Azt gondolom, hogy nagyobb erejűnek szánta a rendező azt az ívet, ahogy az áldozatot a különböző, róla kiderülő információk alapján megítéljük. Nem lehetek persze biztos benne. Viszont azzal, hogy ennyire a "nyomozásra" és nem a karakterre koncentrált, ráadásul kicsit ilyen "xy ezt mondta" jellege van egy halottal szemben, aki már nem tud védekezni, úgyhogy ez engem nem vitt se ide, se oda, elvesztette az erejét. Rendes lezárást pedig sajnos, szinte egyik szereplővel kapcsolatban sem kapunk.

Ez a film valahol inkább egy szociológiai tanulmány arról, hogy a bennünk lévő, felszínen vagy mélyen dolgozó motivációk és traumák hogyan visznek bele egy olyan dologba, amihez semmi közünk sem személyes, sem mondjuk szakmai okok miatt. Hogy hogyan szeretnénk kapcsolódni valami számunkra jelentősnek érzett csoporttevékenységhez és milyen lehetőségeket kap erre egy átlagember hivatalos keretek között. Hogy tényleg soha nincs-e késő valamihez. Viszont ez a része szerintem irtó gyenge, nem tudom, azért-e, mert a cél nem ez volt, hanem ténylegesen a nyomozással foglalkozni, amiben viszont szintén kudarcot vallott. Érdekes lenne tudni, mi volt az elképzelés a film mögött, mi lenne a mondanivaló.

Nekem ez a film talán kicsit jobban tetszett, mint amennyire jó filmnek látom, mert a halotthoz és pár karakterhez jobban tudtam kötődni információtöredékek miatt. 

 A bejegyzés írásakor a Jobbára ártalmatlan fenn van a Max kínálatában.

5/3