Amerikai irodalom (2023)

American Fiction

2024-ben elnyerte a legjobb adaptált forgatókönyvért az Oscar-díjat. 

Rendezte: Cord Jefferson

Írta: Percival Everett könyve alapján Cord Jefferson

Főszereplők: Jeffrey Wright, Sterling K. Brown, Erika Alexander, Tracee Ellis Ross, Issa Rae, Myra Lucretia Taylor, Adam Brody.

A történet főszereplője Monk, a középkorú író és (életének jelenlegi szakaszában talán inkább) egyetemi tanár. Legújabb könyvét, A perzsákat nem nagyon akarják kiadni, mert "nem elég fekete". Nincs türelme semmihez, kollégái pedig a többedik incidens után a diákokkal megkérik, hogy tartson egy kicsit hosszabb tavaszi szünetet. Monk egy könyvfesztivál okán egyébként is a családja meglátogatására készült (akikhez egyébként szintén nincs sok türelme és a kapcsolatos is elég hevenyészetten tartják), de a látogatás több okból is hosszúra nyúlik. Hiába hárman testvérek, egyszer csak egyedül találja magát azzal a problémával, hogy édesanyja agya időnként mintha nem működne (úgy, ahogy kell), ezzel tulajdonképpen a nap minden percében szakértő felügyeletet igényelne. Egyre kétségbeesettebb helyzetbe kerül, amibe csak egy kezdődő kapcsolat a szomszéd hölggyel lop némi kikapcsolódást. Amikor egy keserű éjszakán álnéven egy szatírát ír, egy fekete nyomorpornót a kiadók igényeinek kifigurázására és elküldi az ügynökének, mindketten elképednek, hogy a regény elkel, nagyobb előleggel, mint Monk eddigi bármelyik könyve. Eztán elszabadult vonatként száguldanak Monkkal az események, aki gyakran úgy érzi, nincs más választása, mint erősen kapaszkodni és szurkolni, hogy nem siklik ki az élete végleg.

Igyekeztem a nagyobb fordulatokat nem ellőni nektek előre, annak ellenére, hogy a film nem a története miatt erős, bár az is érdekes, gyakran abszurdba hajló. Engem témaválasztásában nagyon emlékeztetett a Sárga című könyvre, bár annak inkább thrilleres, ennek inkább vígjátékos-szatirikus a hangvétele. Mégis hogy egy kisebbséget vállára emel a média (mindkét esetben az irodalom - kiadók, de lehetne ez ugyanúgy bármi más is), ugyanakkor ugyanúgy megválogatja, hogy kitől és miről hajlandó hallani és belekényszeríti őket egy olyan szerepbe, amivel igazából nem tudnak azonosulni, az megegyezik.

Bár eleinte tartottam tőle, nagyon jól szórakoztam a filmen, amiben remek színészek érdekes témá(ka)t dolgoznak fel gyakran hangos röhögésre késztetve a nézőt. Ha módotok van rá, nézzétek meg! (És Adam Brody-t még mindig imádom.)

A bejegyzés írásakor az Amerikai irodalom fenn van az Amazon Prime kínálatában.

5/5